Fiecare dintre noi isi doreste ca spatiul in care isi petrece timp de calitate sa fie unic, in tendinte si plin de personalitate. Aceste atribute sunt deseori greu de obtinut, deoarece tendintele sunt in continua schimbare si bugetul nu ne permite tuturor sa schimbam anual amenajarea locuintei.
Exista insa si cateva solutii stilistice alternative, prin care putem crea un interior atemporal, care sa nu fie specific unei singure tendinte, mai exact un mix de elemente pline de personalitate care vor conferi in orice moment unicitate si valoare casei noastre.
70’s, Scandinav, Industrial, Eclectic, Fusion, Shabby chic…s-au regasit de-a lungul anilor in amenajarile de interior prin accesorii, piese de mobilier sau tonalitati. Inspirate la randul lor din stilurile clasice, acestea au fost aduse in contemporan prin preluarea, stilizarea elementelor clasice si amestecul cu elemente simple, geometrice, din materiale si tehnologii contemporane. Astfel s-a dat nastere unui mix de stiluri atemporale, cu raportare la trecut si viziune cotemporana.
Putem aborda o astfel de amenajare, care va fi de cele mai multe ori de succes, prin definirea acestor stiluri si evidentierea elementelor cheie pe care se bazeaza creearea atmosferei specifice:
1. 70’s
– este o tendinta aparuta ca reactie la cea scandinava, atat de prezenta si apreciata in ultimul timp in designul interior.
Inspiratia anilor 70’s se refera la o combinatie de forme brute, angulare, cu accente metalice, culori tari, texturi aspre cu linii fluide, materiale fine si nuante pastelate, care imblanzesc rigiditatea spatiului. Prezenta pieselor de mobilier si a corpurilor de iluminat de inspiratie anii 70 sunt esentiale pentru a crea look-ul acestei tendinte.
2. Retro high-tech
Acesta tendinta se bazeaza pe renuntarea la formele reci, impersonale, ale obiectelor electronice si electrocasnice in favoarea celor cu colturi rotunjite, linii simple si fluide, cu design prietenos, inspirat din piesele retro. Acestea se integreaza in atmosfera calda a casei si redevin parte din compozitia unitara a mobilierului, imbinand utilul cu placutul fara a interveni in mod agresiv asupra aspectului general obtinut.
Efectul lor este maximizat daca le alaturam unor piese de mobilier calde si primitoare, canapele, fotolii supradimensionate.
De asemenea, introducerea în spatiu a unor jocuri de grup interactive, solide, alternativa celor virtuale, aduna membrii familiei si creează o atmosfera intima si relaxanta.
3.Updated naturals
Fibre naturale, nevopsite, tesaturi si impletituri regasite in carpete traditionale, tapiserii si accesorii, apreciate si utilizate foarte mult in designul interior din ultimii ani. Prin vopsirea fibrelor se realizeaza motive geometrice, repetitive, care dinamizează şi personalizează piesa creată.
4. Parquetry
Lemnul, cel mai cald si iubit material natural al tuturor timpurilor, preia monopolul în cadrul acestei tendinte. Pardoseli, pereti, tavane, obiecte de mobilier si accesorii, toate creeaza astfel un joc fascinant de flader şi culoare ale diferitelor esente.
Putem regasi si reinterpreta modelul parchetului în finisaje parietale sau accesorii pline de creativitate si inedit.
Combinat cu caramida aparenta, beton aparent, metal sau sticla, acesta va fi ın orice împrejurare vedeta designului de succes.
5.Serene simply style
Relaxare, regasire, detoxifierea spiritului si visare.
Intentia este sa lase spatiul sa respire prin liniile simple, sa induca o stare de reverie si calm prin simplitatea formelor si nuantele pastelate. Deoarece viata noastra a devenit foarte agitata si psihicul ne este invadat de stari negative, aceasta tendinta reprezinta o evadare din cotidian. Produce o detasare de lumea exterioara si conduce la o regasire a sinelui şi la o desfatare a trairii clipei, a placerilor primare, autentice.
6. Pretty&Practical
Ilustratii, Printuri geometrice, ceramica 3D personalizata, culori pastelate si accesorii ludice.
Aceasta tendinta stimuleaza creativitatea, preia din aerul inocent al copilariei fara a deveni simplista, fiind în acelaşi timp si foarte practica.
Se bazeaza pe forme suave cu accente metalice calde, pe linii sincere, nuante pastelate, sarea şi piperul fiind elementele de grafica, prezente prin ilustratii, tapet cu printuri geometrice sau texturi ceramice 3D.
Ce-ti poti dori mai mult decat sa regasesti copilul din tine?
7. Pin leg furniture
Se bazeaza pe introducerea in spatiu a unor piese de mobilier specifice, cu picioare de sustinere in forma de ac. Distribuirea maselor este semnificativa la aceste obiecte de mobilier care confera semnificatie acestei tendinte. Partea superioara masiva, generoasa, partea inferioară grațioasa, aproape insesizabila în contrast cu cea superioara.
Creeaza un efect optic de plutire, de levitatie, actiunea petrecandu-se in partea superioara.
8.Warm metal mix
Aur, argint, bronz, cupru, alama.
Daca pana acum se mergea pe alegerea unui singur tip de cromatica a metalului, aceasta tendinta creeaza un amestec de accente metalice cu aspect cromatic diferit. Da, se poate amesteca auriul cu argintiul şi cu bronz, lucioase sau patinate, atata timp cat respectam proportiile optime si nu supraincarcam optic.
Aceste accente se distribuie pe alocuri la piesele de mobilier, corpurile de iluminat, accesoriile alese, in tesaturi si in pattern-urile finisajelor parietale.
Acestea se combina perfect cu piatra naturala si lemnul, conferind astfel amenajarii un luxury touch, dinamic si cu personalitate puternica.
9.Greenary design
Aduce natura in casa, extinde spatiul exterior natural la interior.
Fie ca sunt zone accent cu plante aeriene sau un perete acoperit cu verdeata, aceasta tendinta este foarte apreciata deoarece spatiul creat este viu, revigoreaza si creeaza o stare de relaxare si comuniune cu natura.
Pe langa calitatea lor esentiala de a oxigena aerul, s-a demonstrat stiintific ca oamenii au nevoia psihologica vitala de a contempla zilnic nuantele de verde ale naturii. Acestea au fost inlocuite, pentru cercetare, cu un fototapet reprezentand un peisaj din padure, insa reactia la nivel cerebral a perceptiei inregistrate de monitor a fost total diferita.
Deci, plantele si peretii verzi nu au doar rol de oxigenare si ornamental ci raspund unei nevoi esentiale de perceptie a culorilor, care contribuie la sanatatea noastra psihica si implicit la cea fizica.
Cu drag, Raluca