Vi s-a intamplat sa patrundeti intr-un spatiu nou si din prima clipa sa vi se schimbe dispozitia, sa aveti o senzatie de bucurie, de relaxare, de hiperactivitate sau de respingere?
Lumina si culoarea reprezinta experienta primordiala a fiintei, un limbaj universal. Perceperea mediului inconjurator si cunoasterea lumii se bazeaza 80% pe simtul vizual si doar 20% pe celelalte simturi. Prin imagini si culori deosebim fenomene naturale, definim senzatii tactile, auditive sau olfactive, ne amintim momente din viata si ne faurim visele.
Culoarea reprezinta legatura lumii exterioare cu spiritul. Ea reprezinta o proprietate reala a factorilor externi, proprie fiecarui obiect, o frecventa perceputa de catre organul vizual si transmisa creierului. Aceasta degaja o energie proprie a carei senzatie este reflectata mai departe asupra corpului si spiritului.
“Marea descoperire a epocii noastre este puterea psiho-fiziologica a culorii, si in acest domeniu artistii au fost, ca de atatea ori, precursori intuitivi, lent ajunsi apoi de savanti.” – Pierre Francastel
Studiile de specialitate demonstreaza ca fiecare dintre culori influenteaza direct starea si comportamentul nostru. Cunoscand principiile psihologice de baza ale fiecarei culori putem obține efecte pozitive, atat fizice cat si psihologice.
Abordarea holistica se axeaza foarte mult pe puterea culorilor asupra psihicului. Fiecare culoare are o incarcatura energetica diferita si are puterea de a vitaliza un anumit organ din interiorul corpului nostru.
Terapia cromatica si reinterpretarea acesteia in design si arhitectura ajuta psihicul sa fie în echilibru si armonie cu sine insusi si conduce astfel la vitalizarea fizicului.
Secolul XIX, prin inceputul industrializarii pigmentilor, a condus la crearea unei game largi de tonuri si nuante, facilitand procurarea si intrebuintarea acestora de catre artisti, astfel oferindu-le libertatea de a experimenta si a se exprima grafic mult mai dinamic. Arhitectii si designerii de interior au preluat efectele vizuale din arta si au început sa aplice scheme cromatice variate.
In prezent se pune accent deosebit pe crearea unor amenajari dinamice, care sa ne creeze o atmosfera calda , familiara si prietenoasa.
Cum alegem culorile care ne reprezinta?
Selectia culorilor pentru un spatiu amenajat se stabileste in functie de functiunea acestuia, cat timp ne petrecem in acel spatiu si de profilul nostru psihologic, de nuantele cu care rezonam. Astfel anu vom fi obligati sa parasim zona noastra de confort psihologic. O schema cromatica bazata pe nuante pastel relaxeaza, te transpune intr-o lume feerica. Pentru un spatiu in care ne petrecem foarte mult timp, lipsa contrastelor dinamizante poate conduce insa la monotonie .
Pentru dinamizarea si energizarea spatiului, folosim game armonioase de multiple tonuri cromatice,creand astfel contraste dinamice si elemente surpriza.
De asemenea, foarte important este si categoria de varsta in care ne incadram. Daca amenajam un spatiu pentru persoane varstnice, culorile folosite trebuie sa fie mai puternice deoarece perceperea intensitatii culorilor scade odata cu inaintarea în varsta. Copiilor, insa, le este necesar un spatiu amenajat in culori vii, aprinse si contrastante, pentru a le crea universul ludic si pentru a le dezvolta acuitatea vizuala.
Psihologia culorilor alese
Cu siguranta avem culori preferate, pe care le-am folosi in orice conjunctura, in cantitati cat mai mari, pentru a ne satisface placerea de a le privi. Insa aceste culori au o psihologie proprie, care rezoneaza cu psihicul nostru la nivel subliminal.
Studiile de specialitate privind psihologia culorilor au demonstrat ca folosirea culorilor rosu, albastru, galben si verde, au efecte pozitive puternice asupra noastra, mai ales daca suferim de anumite afectiuni. Aceste culori rezoneaza cu corpul, mintea si cu emotiile si creeaza un echilibru benefic starii noastre generale. Efectele psihologice le stim cu totii mai mult sau mai putin, insa culorile au efect si asupra starii fizice, ajutand la diminuarea simptomelor anumitor afectiuni si la stimularea functionarii optime a anumitor organe vitale din interiorul corpului nostru.
Astfel:
Rosu – creste temperatura sangelui si stimuleaza circulatia. Culoarea rosie este benefica pentru persoanele cu anemie, oboseala, paralizie sau extenuare. Este puternic energizanta dar trebuie folosita cu masura deoarece daca depasim limita de confort vizual, devine iritanta si obositoare.
Galben – este folosita pentru imbunatatirea digestiei si pentru buna functionare a ficatului. Se considera ca are proprietati decongestionante si antibacteriale si actioneaza ca un detoxifiant pentru organism. Ajuta si la ameliorarea reumatismului si a artritei. Folosirea excesiva a acestei culori are insa efecte negative asupra aspectului tenului nostru, dand senzatia de paloare cand ne aflam in interiorul spatiului respectiv.
Albastru – este o culoare relaxanta, linistitoare. Este benefica in cazuri de inflamatii, arsuri si vanatai. De asemenea ajuta in cazuri de eczeme, psoriasis si iritatii. Albastrul
ajuta la scaderea tensiunii, a stresului si la intarirea sistemul imunitar. Alunga insomnia, starile de anxietate, tensiunea marita si migrenele.
Utilizat insa in cantitate mare, amplifica starile depresive.
Portocaliu – vitalizeaza corpul si este asociat cu buna functionare a rinichilor, a tractului urinar si a organelor reproductive. Daca exageram in utilizarea acestei culori, efectul va produce prurit si disconfort.
Violet – este asociat cu ochii, urechile, nasul si gura. Ajuta în cazuri de congestii intracraniene si sinuzite si este cunoscut pentru calmarea sistemului nervos. Alegerea însa unei nuante inadecvata de violet sau folosirea excesiva a acesteia poate conduce la stari depresive.
Relationarea culoarii cu ambientul
O amenajare interioara de succes este esential sa cuprinda, in studiul vizual, relatia culorilor cu lumina, luarea în calcul a schimbarilor produse asupra tonurilor cromatice de catre suprafetele vitrate existente si sursele de iluminat folosite. Multe scheme cromatice sunt considerate armonioase, dar este decisiv felul in care este iluminata incaperea (ca directie, intensitate si culoare). Efectul final va fi mereu o rezultanta a celor doua componente interdependente: lumina si culoarea.
Un alt aspect important de urmarit, pentru obtinerea unei amenajari interioare de calitate, consta in felul in care ne pune in valoare culoarea tenului si a starii de sanatate.
Tonurile de culoare calde favorizeaza majoritatea tipurilor de ten si imbunatatesc aspectul, creindu-ne o stare pozitiva, de optimism si relaxare.
Daca dorim sa nu denaturam aspectul real al pielii sau al obiectelor puse in evidenta, atunci trebuie gandita o schema cromatica neutra.
Culoarea detine un rol important asupra psihicului atat in cazurile terapeutice cat si in amenajarea armonioasa a spatiilor. Studiul cromatic specializat si implicit utilizarea schemelor cromatice armonioase si echilibrate exclud efectele negative produse de subdozarea sau supradozarea cantitatilor de culoare in spatiul amenajat. Trebuie evitata utilizarea in cantitate prea mare a unei singure culori si de asemenea asigurata cantitatea optima de varietate care sa satisfaca interesul vizual.
Contextul variabil al fiecarei amenajari, precum tipurile de materiale folosite, marimea si amplasarea suprafetelor vitrate, sistemul de iluminat, deschiderea spatiului, este foarte importanta in alegerea schemei cromatice si trebuie sa o luam in seama drept premiza si fundament pentru fiecare studiu cromatic elaborat.
Schemele rezultate doar din psihologia culorilor nu vor putea inlocui studiul complex pe care designerul de interior il desfasoara, bazandu-se pe aceasta gama larga de criterii existente. De aceea, cel mai bine este sa apelati la specialisti, care sa va indrume si sa va proiecteze spatiul optim pentru necesitatile si dorintele voastre.
“Culoarea nu se afla doar in natura. Creandu- i ”lumea obiectelor” – mediu artificial care a ajuns azi sa-l domine pe cel natural- omul faureste o lume colorata, conform nevoilor si dorintelor sale, atat utilitare, cat si artistice. Ca atare, orice productie cromatica are, intr-o anumita masura, si valente estetice.
Iata de ce aportul artistilor, alaturi de cel al oamenilor de stiinta si al tehnicienilor, este indispensabil pretutindeni acolo unde se lucreaza cu culori si, in general, in procesul de ridicare a calitatii cromatice in mediul nostru ambiental.” – Paul Constantin
Cu drag, Raluca