Art Nouveau. Filosofie si stil de viata.

Cunoscut si ca Jugendstil german, Modernism catalan, Secessionstil austriac, Art Nouveau a excelat pe plan internațional in perioada 189o-1910.

A aparut ca reactie la arta academica de secol 19, inspirat din fluiditatea formelor naturale si a siluetelor sinuase regasite in natura.

Este un stil de tranzitie, decorativ, focusat pe detaliu, cu un aspect vizual categoric distinctiv.

Personalitatea si frumusetea Art Nouveau izvoraste din inventivitatea cu care elementele naturale sau de inspiratie feminina sunt reinterpretate si integrate în spatiul interior, prin reprezentari figurative regasite în tapiterii, tratare parietala, vitralii, piese de mobilier, accesorii si ornamentatie specifica.

Formele specifice in amenajarea Art Nouveau sunt fluide, reprezentate prin linii curbe, sinuoase si asimetrice, arabescuri, parabole sau hiperbole, care confera dinamism si ritm. Liniile masculine, colturile drepte si formele rigide sunt evitate in favoarea gratiei si rafinamentului contururilor sinuoase, feminine.

Silueta feminina  si florile precum orhideea, crinul sau narcisele sunt  omniprezente, in reprezentarile grafice, corpuri de iluminat, statuete si vitralii.

Lemnul sculptat sau curbat, vitraliile, fierul forjat si textilele cu imprimeuri florale nobile transpun privitorul intr-o lume feerica, plina de culoare si rafinament.

Pardoselile in stil Art Nouveau sunt din parchet de lemn masiv sau din placi ceramice cu grafica ornamentala figurativa sau abstractizata.

Parietalii sunt tratati cu vopsea lavabila in nuante pastel, cu pictura murala sau cu tapet decorativ.

Accentele cromatice le reprezinta tonalitatile intunecate de violet, turcoaz,  albastru indigo, brun, menite sa confere dinamism, eleganta si rafinament.

Mobilierul este din lemn masiv, curbat sau sculptat si emana senzualitate si rafinament.

Esentele lemnoase folosite in Art Nouveau sunt cele de stejar, nuc, mahon, abanos si paltin .

Scaune cu spatarul inalt, birouri cu ornamentatii, vitrine cu vitraliu, lampadare cu sculpturi figurative, fiecare piesa de mobilier este gandita atent pana in cele mai mici detalii si contureaza inventivitatea  stilului, a creatiei artistice.

Prezenta semineului precum si obiectele de arta, ceasurile de perete, statutele, ornamentele din argint, sticla, aliaje pe baza de cositor, oglinzi somptuoase cu rame de argint, bronz sau lemn sculptat, portelanuri, cutii de bijuterii, cufere si  vaze, toate acestea desavarsesc caracterul inedit al amenajarii Art Nouveau.

Reprezentarile grafice, posterele, joaca de asemenea un rol esential în crearea atmosferei.

Alphonse Mucha este artistul cel mai apreciat pentru reprezentarile grafice in  Art Nouveau. Silueta feminina joaca rolul principal, cu parul lung si despletit, cositele unduinduse suav acompaniate de dansul gratios al florilor.

Povestea amenajarii Art Nouveau este despre un joc al seductiei, cochet si incitant, o libertate a inimii fara de asteptari, care mentine focul pasiunii prin jocul gratios si surprinzator al fluiditatii detaliilor.

 

Cu drag, Raluca