Atunci cand suprafetele apartamentului sunt generoase, treaba merge mai usor: posibilitatile sunt mai multe si o eventuala risipa de spatiu nu reprezinta o problema majora.

Dar ce faceti atunci cand spatiul nu va permite sa inglobati tot ceea ce considerati necesar sau ceea ce va doriti?

Oricum ati muta mobilierul si accesoriile, va simtiti incomfortabil sau sufocati de densitatea obiectelor din jurul vostru si visul de a avea caminul perfect se transforma brusc intr-un cosmar. In zona urbana acest lucru se intampla frecvent, apartamentele fiind gandite cat mai economic.

Pentru a va realiza visul unui camin intim si relaxant va vin in ajutor cu cateva trucuri extrem de utile si simple.

Le puteti urma pas cu pas si observa cum un spatiu care parea neinteresant si inghesuit se poate transorma intr-un camin util si cochet.

1. Organizare

Acest cuvant cheie este baza pentru amenajarea unui spatiu de dimenisiuni mici.

Oricat ar parea de simplu, daca nu va faceti o lista in care sa va prioritizati foarte realist nevoile, exista mari sanse ca atunci cand sariti direct la procesul de achizitie si amenajare sa amestecati si supraincarcati spatiul cu tot felul de obiecte inutile.

Un tabel cu activitatile voastre principale, necesitati si dorinte va va fi extrem de util pentru pasii urmatori. De exemplu, stabiliti daca aveti nevoie de un spatiu dedicat unei anume activitati sau daca va sunt necesare zone suplimentare de depozitare.

2. Buget

Este esential sa stabiliti un buget de la inceput. Sa va calculati exact cat puteti aloca pentru fiecare etapa care urmeaza, astfel incat sa puteti investi ulterior in diferitele “tips & tricks” care sunt cu adevarat  necesare in amenajarea unui apartament cu suprafata mica. Detaliile fac diferenta!

3. Concept

 

“Sa nu faci cumparaturi cand ti-este foame!” – Nimic mai adevarat. Se poate reinterpreta si in amenajari.

Atunci cand cautam online obiecte de mobilier sau suntem intr-un magazi de specialitate, ne lasam sedusi de atmosfera creata si achizitionam multe obiecte si acesorii care ulterior ne vor deveni inutile sau neinteresante.

De aceea, nu cumparati niciodata spontan si aleator obiecte de mobilier sau accesorii, fara un plan si un concept bine definite.

4. Eficientizare

Fiti realisti, radicali si responsabili in alegerile voastre: ce anume pastrati si ce urmeaza sa achizitionati!

Sa zicem ca aveti deja piese de mobiler mai vechi, pe care vreti sa le luati cu voi in noul spatiu. In acest caz, ganditi-va foarte bine care dintre ele va sunt absolut necesare sau au valoare sentimentala, istorica sau artistica.

Daca unele dintre piesele existente nu se incadreaza in clasificare, renuntati la ele fara regrete, deoarece va vor supraincarca inutil caminul.

5. Scheme cromatice 

 

Prin folosirea culorilor puteti delimita vizual spatiul si chiar puteti crea iluzia optica de marire a acestuia.

Aveti insa grija, culorile folosite aleator va pot distruge amenajarea! Acestea creeaza efecte optice de marire sau micsorare, de alungire sau scurtare.

Pentru spatiile mici sunt de preferat suprafetele continue, discrete. Evitati culorile tari sau intunecate, tapetul cu diferite pattern-uri mari care micsoreaza vizual.

Folositi intotdeauna tonuri de alb si gri ca baza, nuante pastelate pentru accente, calde si reci pentru contrast. Acestea vor da amplitudine suprafetelor, vor crea o atmosfera relaxanta si plina de personalitate.

6. Mobilier

Alegerea stilului si a pieselor de mobilier este vitala pentru orice amenajare. In spatii mici alegeti piese de mobilier mici, fine, practice si cu design deosebit.

Puneti accent pe cateva piese principale mai costisitoare, create de designeri celebri, care vor reprezenta punctele focus din cadru amenajarii.

Nu faceti rabat la calitate in favoarea pretului… va va costa mult mai scump ulterior! Fiecare obiect cu un design gandit si creat din materiale de calitate este un castig pe termen lung. Masurati si puneti in plan fiecare piesa de mobilier pentru a va asigura ca incape si va ramane destul spatiu liber de miscare.

 

7. Depozitare

 

Va recomand sa fiti creativi si sa creati mici depozitari oriunde spatiul va permite. Mergeti cu spatiile de depozitare pe inaltimea peretelui, deasupra usilor,ferestrelor sau la nivelul grinzilor.

8. Corpuri de iluminat

 

Alegeti corect corpurile de iluminat: ganditi-va la amplasare, cantitate, din ce materiale, ce intensitate luminoasa si ce tip de iluminare aveti nevoie.

In spatiile joase se potrivesc aplicele, benzile de leduri. Corpurile suspendate sau candelabrele pot crea un efect apasator. De asemenea, in spatiile mici se potrivesc corpurile simple cu lumina continua, care nu dau diferite efecte optice pe parietali.

9. Accesorii 

 

La fel ca si mobilierul, accesoriile este foarte important sa nu fie supradimensionate. Daca sunt alese corect, acestea definesc si dinamizeaza spatiul.

Oglinzile reprezinta un element cheie foarte important in marirea optica a suprafetelor. Amplasati strategic oglinzi si veti vedea cum spatiul vostru capata o noua dimensiune.

Tablourile grupate, de diferite dimensiuni,  sunt cele mai recomandate, deoarece prin contrast ele maresc optic peretele si implicit si incaperea.